Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z Alzacji

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta włoska 30dag
szalotka 2
ząbek czosnku 1
masło 1 łyżka
mięso mielone - mieszane 75dag
pomidor 80dag
ser ementaler 20dag
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z Alzacji

Najpierw bułeczki namoczyć w letniej wodzie. Kapustę blanszować 4 minuty w osolonym wrzątku, wyjąć, szybko opłukać lodowatą wodą i osączyć. Szalotki i czosnek obrać i zeszklić na gorącym maśle, zdjąć z ognia.
Mięso wymieszać z odciśniętymi i rozdrobnionymi bułeczkami, szalotkami, solą i pieprzem. Pomidory pokroić, przyprawić solą i pieprzem.
1/3 pomidorów włożyć do formy natłuszczonej masłem, na nich położyć 1/3 kapusty włoskiej, potem 1/3 mięsa mielonego i powtórzyć tę czynność jeszcze dwukrotnie.
Piec 30 minut w temp. 200°C. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 30.01.2013 09:13
pomyslowa
Dorian 08.12.2012 23:30
super
tomek18 21.09.2012 15:07
pycha
Wafelek2601 19.08.2012 00:23
fantastyczna
gacopierz23 13.07.2012 20:50
ciekawe połączenie
pierniczkowo 13.07.2012 08:42
pycha:)
Wacław 22.05.2012 14:28
na pewno smaczna !
Barbara/zuza22_85 28.04.2012 21:31
fajna
Lidia6 22.04.2012 17:50
super
ankaryba 18.04.2012 13:39
świetna!!!
olkaaa 09.04.2012 16:17
pycha
Tika4444 10.03.2012 18:12
fajny pomysł
Barbara/zuza22_85 03.03.2012 10:58
super
Ada-Gaba 24.02.2012 13:44
świetna
SylwiaMagdaSabin 16.12.2011 09:27
super
ziutula
ziutula 01.10.2011 15:03
smaczne składniki jak dla mnie...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak