Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik truskawkowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Krem truskawkowy:
dżem truskawkowy 3 łyżki
smietana fix 3 sztuki
cukier waniliowy 1 opakowanie
śmietana 30% 1/2 l
Biszkopt
mąka tortowa 1 1/2 szklanka
cukier 1 szklanka
jaja 6 sztuk
galaretka truskawkowa 2 sztuki
truskawki 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik truskawkowy

Białkaubijać (mikserem na najszybszych obrotach, bądż ręcznie) dodając stopniowo cukier, żółtka - całośc nadal miksujemy. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę - najlepiej przez sitko. Wlewamy ciasto do przygotowanej tortownicy i wstawiamy na około 30-40 min. Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy. Smarujemy kremem.
Przygotowujemy krem: Schłodzoną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem waniliowym, śmietanami fix. Na koncu dodać dżem truskawkowy i dokładnie połczyć. Kremem można smarować zarówno biszkopt jak i przekładać nim tort.
Galaretki przygotowujemy wg przepisu podanego na opakowaniu. Truskawki oczyszczamy, dzielimy na pół jeśli są duże. Do tężejącej galaretki dodajemy owoce i wyścielamy nimi wierzch ciasta.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak