Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
margaryna 1/2 kostki
jajko 4 sztuki
woda 1 szklanka
mleko 1 litr
budyń waniliowy 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka

Do garnka wlać wodę i włożyć margarynę doprowadzając do wrzenia rozpuścić. Zdjęć z ognia i szybko wsypać mąkę ciągle mieszając by nie powstały grudki. Poczekać aż masa będzie zimna i dodać po jednym jajku ciągle miksując na jednolitą masę. Do wysmarowanej formy wyłożyć równomiernie ciasto ( można lać ciasto na formę z wysokości ok 30 cm w ten sposób do ciasta dostanie się powietrze i wyrośnie pofalowana mocno). Piec 30 min. w temperaturze 180\'C. Po upieczeniu przekroić ciasto na pół i posmarować środek budyniem. Wierzch można posypać cukrem pudrem. Smacznego !!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 26.06.2013 08:52
moje ulubione ciasto
rosik93 02.01.2013 23:55
Proste i smaczne
RenataZ-et 05.10.2012 14:30
Uwielbiam!
Zoso 04.06.2012 22:22
lubię ten deser
Wafelek2601 01.01.2012 02:26
palce lizać
Krzysztof42 31.05.2011 16:34
jedno z moich ulubionych ciast
Agnik 30.05.2011 21:37
pycha
bietka 09.03.2011 17:48
uwielbiam karpatkę, a tutaj wyszła wspaniała:)
madagaskar 23.11.2010 21:59
smaczne
IlonaAlbertos 24.06.2010 00:09
Uwielbiam karpatkę. Jedno z najlepszych ciast :)
malenkaaa_85 21.06.2010 12:02
Uwielbiam ja piec jest wysmienita

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak