Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sposób na idealne jajko na miękko

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 2
sól
woda 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Sposób na idealne jajko na miękko

Do garnuszka wlewasz tylko tyle wody, ile wystarczy aby jajka były w całości pod wodą. Czekasz, aż woda zawrze, dopiero wtedy ostrożnie umieszczasz w niej jajka. Włączasz stoper. Jajka wyjmujesz po 4,5 minutach. W ten sposób przyrządziłeś jajko, którego białko jest ścięte a żółtko półpłynne.

Podawaj z solą i świeżym pieczywem.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maniek7 29.04.2017 20:30
Nie polecam robić jajek na miękko z tego przepisu. 4.5 min to zdecydowanie za długo i w efekcie wychodzi jajko na twardo, co mija się z naszym celem i smakiem. Duży minus.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak