Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bryndzylki-góralskie pierogi

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka pszenna 1 szklanka
żółtko jajek 1
bryndza 30 dag
ziemniaki gotowane w mundurkach 2-3 szt.
jajko 1
sól
oscypek 10 starty
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: bryndzylki-góralskie pierogi

Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i zemleć wraz z bryndzą. dodać starty oscypek i jajko, wymieszać, doprawić farsz solą i pieprzem, starannie wyrobić. Przygotować ciasto. Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać z żółtkiem i powoli dosypując mąkę, zagnieść gładkie ciasto. Następnie, podsypując mąką, utoczyć z niego wałek i odcinać z niego niezbyt grube kawałki. Rozpłaszczać je w dłoni, nakładać na placuszki farsz, sklejać brzegi ciasta i układać półokrągłe bryndzylki na posmarowanej tłuszczem blasze. Upiec je w gorącym 190 stopni piekarniku na jasnozłoty kolor. Podawać na gorąco lub zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 14.01.2012 19:42
smaczne regionalne danie
suzana 25.11.2010 13:24
pychota!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak