Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i zemleć wraz z bryndzą. dodać starty oscypek i jajko, wymieszać, doprawić farsz solą i pieprzem, starannie wyrobić. Przygotować ciasto. Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać z żółtkiem i powoli dosypując mąkę, zagnieść gładkie ciasto. Następnie, podsypując mąką, utoczyć z niego wałek i odcinać z niego niezbyt grube kawałki. Rozpłaszczać je w dłoni, nakładać na placuszki farsz, sklejać brzegi ciasta i układać półokrągłe bryndzylki na posmarowanej tłuszczem blasze. Upiec je w gorącym 190 stopni piekarniku na jasnozłoty kolor. Podawać na gorąco lub zimno.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    suzana

    pychota!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Zoso

    smaczne regionalne danie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !