Sposób przygotowania

Wątróbkę opłucz, osusz, usuń błonki i pokrój w skośne plastry. kawałki mięsa oprósz świeżo zmielonym pieprzem oraz mąką, ale nie solą.
Na patelni mocno rozgrzej tłuszcz. Zrumień na niej z obu stron wątróbkę i przełóż do żaroodpornego naczynia.
Do naczynia z wątróbką dodaj opłukane rodzynki i sparzone, obrane ze skóry migdały. Wszystko skrop piwem i zapiekaj 10-12 minut w rozgrzanym do temperatury 200 stopni piekarniku.
Po tym czasie wyjmij naczynie (nie wyłączaj piekarnika), posyp przetartym przez sito twarogiem i ponownie wstaw do pieca, by wszystko jeszcze zapiekało się 5-7 minut.
Ugotowane ziemniaki posyp posiekanym koperkiem. Pomidory pokrój w półplasterki, paprykę w paski, cebulę w piórka, wszystko wymieszaj. dodaj roztarty czosnek, przypraw solą, pieprzem i ziołami, skrop oliwą i octem. Wątróbkę wyjmij z pieca, przybierz zieleniną i od razu podawaj.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Sylwia88

    ciekawy przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !