Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka orzechowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

orzechy włoskie pół szklanki
mąka pszenna 1 i 1/4 szklanki
parmezan starty pół szklanki
cukier 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
jogurt 1 szklanka
jajko 1
Soda oczyszczona Prymat pół łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka orzechowe

Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni. Opiekam orzechy 5 minut, aż przyrumienią się i zrobią chrupkie.Nie wyłączając piekarnika, przekładam uprażone orzechy do malaksera i starannie miksuję z 1/4 szklanki mąki. Następnie przekładam zmiksowane orzechy do dużej miski. Dodaję pozostałą szklankę mąki, parmezan, cukier, proszek do pieczenia, sól i sodę oczyszczoną. Ucieram jogurt z jajkiem w osobnej misce. Robię zagłębienie na środku suchych składników, wlewam jogurt i lekko wyrabiam. Następnie wykładam ciasto na stolnicę lekko poprószoną mąką. Ugniatam z niego placek o grubości 2 cm. Wykrajam ciasteczka o średnicy 5cm, zbieram okrawki, ugniatam na tę samą grubość i wykrajam kolejne ciasteczka. Powtarzam, aż zużyję ciasto. Na koniec układam ciasteczka na suchej blasze. Piekę 15-17 minut, aż się przyrumienią na złocisty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emilia22 25.11.2010 11:31
apetycznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak