Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka na ciepło

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 2 szt
żółtko jajek
masło 15 dag
cukier 30 dag
mąka 10 dag
jajko 2 szt
orzechy włoskie 22 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Babka na ciepło

Dokładnie utrzyj jajka z cukrem, dodaj mąkę, 1 żółtko i zmielone orzechy . Dokładnie wszystko wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do temp 200stc. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda i pokrój w niewielkie cząstki. Formę z kominkiem wysmaruj masłem, posyp bułką tartą. Wyłóż ciasto do formy, a następnie powkładaj do niego kawałki przygotowanych jabłek. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 60 min. Babka jest gotowa, kiedy wierzch jest lekko wypukły, a włożony do ciasta patyczek zupełnie suchy. Upieczoną babkę wyjmij z blachy jeszcze gorącą i pokrój na równe kawałki. Posyp pudrem i zmielonymi orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak