Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cisateczka makowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 gram
mąka ziemniaczana 30 gram
masło 200 gram
cukier puder 250 gram
żółtko jajek 5 szuk
mak 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Cisateczka makowe

Mąkę zmieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną
Następnie dodać żółtka i drobno pokrojone masło
Dokładnie połączyć wszystkie składniki
Dodać mak i ugnieść jednolite ciasto
Formujemy z ciasta kule i wstawiamy do lodówki na ok pół godziny
Po schłodzeniu ciasto wałkować na placek o grubości pół centymetra
Wycinamy foremką ciastka
Pieczemy na blaszce wyłożonej pergaminem 20 minut w temperaturze 200 stopni

Wystudzone ciastka można ozdobić lukrem i makiem, lub posypką
Są idealną ozdobą choinki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak