Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto jogurtowo-cytrynowe z grecką nutą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 gram
cukier puder 250 gram
proszek do pieczenia 1 łyżka
olej słonecznikowy 140 ml
jaja 2 sztuk
skórka otarta z dwóch cytryn
sok z dwóch cytryn
cukier kryształ 80 gram
miód 2 łyżki
sól
masło do wysmarowania formy
jogurt grecki 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jogurtowo-cytrynowe z grecką nutą

Do dużej miski przesiać mąkę oraz dodać pozostałe składniki. Zmiksować wszystko na gładką masę, dodać skórkę cytrynową i wymieszać. W międzyczasie rozgrzać piekarnik na 180 stopni. Formę do tortownicy (20-22 cm) nasmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto przelać do tortownicy. Wstawić do piekarnika. Piec pierwsze 15 min tylko od dołu, kolejne ok. 40-45 min góra - dół , do uzyskania ładnego złocisto-brązowego wierzchu. Pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianym szpikulcem - wetknąć w środek ciasta, jeżeli po wyjęciu jest czysty i suchy - ciasto jest już dobre. Gotowe ciasto wyciągnąć z tortownicy i przełożyć na duży talerz. W małym rondelku wymieszać cukier kryształ i sok z dwóch cytryn, postawić na małym ogniu, mieszać do lekkiego zgęstnienia ok. 3 min. Dodać miód i ponownie wymieszać, zestawić z ognia, delikatnie przestudzić, aby lukier zgęstniał. Wysmarować ciasto lukrem przy pomocy pędzelka, posypać gęsto lekko uprażonymi płatkami migdałów. Podawać z łyżką jogurtu greckiego jako deserek do kawy :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 19.10.2011 15:14
Puszysty, żółciutki, śliczny placuszek.
PaniMISIOWA 25.03.2011 16:48
pięknie wygląda
PaniMISIOWA 25.03.2011 16:48
pięknie wygląda
PaniMISIOWA 25.03.2011 16:48
pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak