Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na zimno , prawie jak tiramisu

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopty okrągłe 2 opakowania
serek homogenizowany 750 gram
śmietana 30% 200 gram
kawa mocna 1,5 szklanki
cukier puder 3/4 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
woda 1/3 szklanki
likier amaretto 1 kieliszek
kakao do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno , prawie jak tiramisu

Żelatynę wsypać do 1/3 szklanki wrzącej wody. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Serek homogenizowany wymieszać z cukrem pudrem. Śmietanę 30 % ubić na sztywno , a następnie dodać do serka homogenizowanego. Następnie powoli dodać likier i żelatynę.

Część biszkoptów namoczyć w kawie i ułożyć na dnie tortownicy. Na przygotowany spód nałożyć część masy serowej i ponownie namoczone biszkopty. Układać warstwami, aż do wyczerpniania składników. Na wierzchu powinna być warstwa masy serowej. Przygotowane ciasto posypać słodkim kakao. Sernik włożyć do lodówki(conajmniej na 2 godziny).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak