Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron fusilli rigati z szynką wieprzową i białą fasolą cannellini

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaronu fusilli rigati (makaron w kształcie sprężynek) 350 gram
pomidorów w całości pelati (w puszce) 400 gram
szynki wieprzowej 150 gram
fasoli cannellini (w puszce) 200 gram
fasoli czerwonej (w puszce) 100 gram
ząbki czosnku 3
łyżki oregano 2

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron fusilli rigati z szynką wieprzową i białą fasolą cannellini

Na patelni z 2 łyżkami oliwy, posiekanym czosnkiem i cebulą, podsmażamy pokrojoną w kostkę szynkę wieprzową tak długo aby była miękka - nie trwa to dłużej niż do 15 minut.
- Gotujemy al dente makaron w osolonej wodzie z odrobiną oliwy z oliwek. Odsączamy.
- Gdy mięso już miękkie, wlewamy na patelnię całą puszkę pomidorów pelati w całości, lekko je rozdrabniając łyżką bądź widelcem. Czekam kilka minut, aż sos zgęstnieje. Na sam koniec dodajemy fasolę, natkę posiekaną pietruszki, oregano i sól oraz pieprz.
- Makaron wrzucamy do sosu i lekko mieszamy. Podajemy w ciepłych talerzach lub miseczkach.
Bon appetito!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 16.04.2011 09:14
smakowite
ewasylwia 12.01.2011 09:57
pysznie się zapowiada
aranka 07.01.2011 18:16
Wypróbowałam naprawde pyszna ;-))!
iwona332 18.09.2010 00:55
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak