Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

lazania z dynią

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miąższ z dyni 60dag
olej 5łyżek
Papryka słodka mielona Prymat 1/2łyżeczki
gałka muszkatołowa 1/2łyżeczki
tłuszcz do formy
płaty lazanii 1op
mleko 1/2szkl
sól
pieprz
sos
masło 6dag
mąka 6dag
mleko 1 i 1/3szkl
sól
ser żółty 2łyżki (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: lazania z dynią

Dynię pokroić w kostkę,wrzucić do rondla z rozgrzanym olejem,skropić wodą,dusić 40min pod przykryciem na małym ogniu,mieszając.Oprószyć papryką i gałką muszkatołową,pieprzem i niewielką ilością soli.Nie zdejmując z ognia,dodać rozgnieciony widelcem twaróg.Wymieszać,zdjąć z ognia.Sos:w małym rondelku stopić masło,dodać mąkę,zrobić zasmażkę.Dolewać porcjami mleko,aż powstanie gęsty,gładki sos.Doprawić solą.Płaty po jednym zmiękczać we wrzątku,wyjąć.W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwę z 1/3płatów,połowę masy dyniowo-twarogowej,kolejną 1/3 płatów,resztę masy,przykryć resztą płatów.Na wierzch wylać mleko,potrząsnąć formą,by spłynęło na dół.Zapiekać 10min w temp.180stopniC.Wyjąć polać sosem posypać serem żółtym.Zapiekać jeszcze 10min w temp.180stopniC.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina47 16.12.2010 12:03
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak