Sposób przygotowania

Dynię pokroić w kostkę,wrzucić do rondla z rozgrzanym olejem,skropić wodą,dusić 40min pod przykryciem na małym ogniu,mieszając.Oprószyć papryką i gałką muszkatołową,pieprzem i niewielką ilością soli.Nie zdejmując z ognia,dodać rozgnieciony widelcem twaróg.Wymieszać,zdjąć z ognia.Sos:w małym rondelku stopić masło,dodać mąkę,zrobić zasmażkę.Dolewać porcjami mleko,aż powstanie gęsty,gładki sos.Doprawić solą.Płaty po jednym zmiękczać we wrzątku,wyjąć.W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwę z 1/3płatów,połowę masy dyniowo-twarogowej,kolejną 1/3 płatów,resztę masy,przykryć resztą płatów.Na wierzch wylać mleko,potrząsnąć formą,by spłynęło na dół.Zapiekać 10min w temp.180stopniC.Wyjąć polać sosem posypać serem żółtym.Zapiekać jeszcze 10min w temp.180stopniC.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !