Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka piaskowa smietankowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0.5 szklanki
mąka ziemniaczana 0.5 szklanki
budyń śmietankowy 2 torebki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 3 sztuki
masło 0.5 kostki
cukier puder 1 szklanka
masło do wysmarowania formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do wysmarowania formy

Przepis i sposób przygotowania na: Babka piaskowa smietankowa

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch
Do utartego masła i cukru dodajemy kolejno żółtka cały czas ucierając
Gdy masa będzie jednolita dodajemy w małych porcjach śmietanę i cały czas mieszamy
Następnie do miski z już wymieszanymi składnikami przesiewamy przez sitko obie mąki, budyń i proszek do pieczenia
Wyrabiamy mikserem 8 minut
W osobnym naczyniu ubijamy piane z białek
Pianę dodajemy partiami do ciasta i delikatnie mieszamy
Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką średniej wielkości formy babkowej

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Pieczemy 45 minut lub trochę więcej w temperaturze 160 stopni
Ciasto można wyjąć z piekarnika gdy wierzch babki jest zarumieniony (mogą być na nim małe pęknięcia) a boki wystają od formy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak