Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szafranowe risotto z pieczarkami i selerem naciowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarek (świeżych lub ze słoika) 5
łodygi selera naciowego 3
parmezan 100 gram
Szafran nitki Prymat 0,5 gram
masło 2 łyżki
oliwa 1 łyżka
bulion warzywny 1 litr
ryż do risotto 350 (typ: arborio)

Przepis i sposób przygotowania na: Szafranowe risotto z pieczarkami i selerem naciowym

- Bulion warzywny zagotowujemy. Zdejmujjemy z ognia. Przykrywamy pokrywką, aby nie ostygł.
- Do małej miseczki wsypujemy nitki szafranu i zalewamy 3 łyżkami gorącego bulionu. Odstawiamy.
- Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Łodygi selera oraz pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki.
- W drugim garnku z grubym dnem na łyżce oliwy z oliwek extra vergine i łyżce masła podsmażamy cebulę, seler oraz pieczarki, aż będą miękkie.
- Następnie dodajemy ryż arborio i mieszamy około 5 minut
- Wlewamy szklankę bulionu oraz szafranowy wywar
- Mieszamy cały czas na małym ogniu do momentu, gdy ryż wchłonie cały bulion
- Dodajemy klejno po szklance bulionu, gotujemy przez 30 minut, aż ryż będzie miękki i wchłonie bulion. Zdejmujemy z ognia
- Dopełnieniem potrawy będzie potarty na grubych oczkach parmezan oraz łyżka masła. Wszystko starannie mieszamy. Doprawiamy do smaku.
- Podajemy natychmiast na ogrzanym półmisku z potartym parmezanem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

etka 16.08.2010 16:35
przepis bardzo dokładny, na pewno i mi się uda to danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak