Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sakiewki Chińskie

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 300 gr
sól 0,5 łyżeczki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
wrzątek 200 ml
Nadzienie:
mięso mielone 200 gr
kapusta pekińska 250 gr
sos sojowy 2 łyżki
szczypiorek 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
olej sezamowy 1 łyżka
pieprz do smaku
surówka
kapusta pekińska 250 gr
rzepa 150 gr
papryczka chili 1 szt mała
sos sojowy 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
wódka 1 łyżka
smalec 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Sakiewki Chińskie

cd..składniki

łyżeczka sosu sojowego ciemnego
łyżeczka sosu imbirowego z soją
1 łyżeczka cukru

ciasto; W misce wymieszać mąkę z solą , proszkiem do pieczenia i smalcem, zalać wrzątkiem i szybko zgnieść na jednolite ciasto.

nadzienie:
Kapustę ugotować we wrzątku ok 2 min. wyjąć i osączyć, a nawet lekko odcisnąć.
Posiekać drobno, włożyć do miski. Dodać mięso, sos sojowy, cukier, wódkę ,szczypiorek, imbir i olej .. wszystko wymieszać ..doprawić pieprzem.

Ciasto wałkować cienko, ciąć kwadraty p boku 6, 6,5 cm .. Nakładać nadzienie i składać i zaciskać na górze jak sakiewki. Gotować na parze ok 12-15 min.

surówka;
Kapustę pokroić drobno, rzepę w cieniutkie plasterki papryczkę w drobniutkie paseczki, dodać cukier i sosy , wymieszać

Sakiewki podawać na gorąco z surówką i w osobnych miseczkach sosem sojowym, ja podałam jeszcze zielony chrzan wasabi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 07.07.2012 08:26
pycha
jasiek 13.07.2011 14:59
lubię chińską kuchnię
jolaxa1 16.06.2011 23:44
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak