Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa Chińska

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś kurczaka 1 szt
sos sojowy 2 łyżki
olej sezamowy 2 łyżeczki
imbir 1 łyżeczka
pieprz do smaku
sól do smaku
pędy bambusa 1 łyżka
grzyby mun 3-4 szt
bulion 0,5 l
olej 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
NA MAKARON:
mąka ryżowa 1 szkl
białko 1 szt
woda
Sos imbirowy 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa Chińska

przygotować makaron;
Mąkę przesypać do miski dodać białko i po trochu dolewać wodę , mieszać łyżką a potem zgnieść w jednolite ciasto. Rozwałkować cienko i kroić na dowolne kluseczki .
Ugotować we wrzątku.

Mąkę ryżową otrzymałam po zmieleniu płatków ryżowych błyskawicznych.

Pierś z kurczaka pokroić w średnią kostkę, posypać imbirem, polać olejem sezamowym i sosem sojowym , posypać pieprzem..
Marchewkę pokroić w słupki, cebulę w kosteczkę, Na łyżce oleju przysmażyć marchewkę z cebulą, dodać pędy bambusa, i zamarynowaną pierś, przysmażyć wszystko ok 5-7 min. Przełożyć do garnka, zalać bulionem dodać grzyby( ja dałam nasze polskie mrożone opieńki z braku grzybów mun) i gotować ok 10 min. Na koniec dodać koncentrat i wymieszać, dodawać z makaronem ryżowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

polly66 02.12.2010 10:56
oj jak patrzę przez okno to nabiera ochota na taką gorącą miskę rosołku :(

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak