Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

makowy wianuszek

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 42dag
mak 25dag
migdały posiekane 12dag
rodzynki 10dag
drożdże 4,5dag
mleko 2szkl
cukier 20dag
masło 15dag
jajko 2
sól
sok z cytryny 1łyżka
miód 1łyżka
śmietana kremówka 1łyżka
cynamon 1łyżeczka
cukier waniliowy 1op
aromat migdałowy
skórka z cytryny starta

Przepis i sposób przygotowania na: makowy wianuszek

Połowę masła roztopić.Wlać 3/4szkl mleka,wymieszać.Dodać drożdże.Wymieszać i odstawić.Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i 4łyżkami cukru.Wbić jajko i wlać rozczyn.Wyrobić jednolite ciasto.Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.Mak sparzyć i odcedzić.Zmielić.Resztę mleka i masła zagotować z pozostałym cukrem.Dodać cukier waniliowy i mak.Gotować ok.20min na małym ogniu,ciągle mieszając.Do masy makowej dodać bakalie,sok i skórkę z cytryny,cynamon,aromat,miód i szczyptę soli.Ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na prostokąt 40x30cm.Wysmarować masą i zwinąć w roladę.Lekko spłaszczyć.Białkiem wysmarować brzegi ciasta.Jeden bok rolady naciąć co 2cm.Końce zlepić,formując wianuszek.Ciasto przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę.Odstawić na 15min.Żółtko wymieszać z kremówką,posmarować ciasto.Piec 30min w temp.200stopniC.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak