Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy z jabłkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
drożdże 5 dag
sól 1 szczypta
cukier 2 łyżeczki
mleko 3,2% 200-300 ml
jajko 1 sztuka
jabłko kwaśne 2 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy z jabłkami

Mąkę przesiać do miski, dodać do niej sól, wymieszać, drożdże rozprowadzić w odrobinie mleka, odstawić do wyrośnięcia. Rozczyn dodać do mąki i wymieszać z jajkiem, cukrem i pozostałym mlekiem. Jabłka umyć, obrać i pokroić w plasterki albo zetrzeć na tarce. Jeśli jabłka zetrzemy, to mieszamy je z ciastem, jeśli pokroimy w plasterki, wówczas obtaczamy w cieście. Na rozgrzanej na patelni oliwie smażymy racuchy z obu stron na złoty kolor.
Podajemy je posypane cukrem pudrem, możemy podawać do nich śmietanę lub konfitury.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 13.02.2014 20:31
pyszne racuchy
RenataZ-et 16.01.2014 21:55
świetnie smakują :-)
Betka 20.05.2012 19:07
pycha;)
manaika 08.02.2011 16:23
uwielbiam
wedith1 20.11.2010 10:09
Jak u mojej babci :)
marta639 18.09.2010 12:08
Polecam.
bogumiła3 14.09.2010 20:29
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak