Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane z serem żółtym i pieczarkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
cebula 2
ser żółty 250 gram
olej do smażenia 300 ml
pieczarki 300 gram
mąka pół szklanki
jajko 2
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z serem żółtym i pieczarkami

Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce. Cebule drobno pokrój i dodaj do startych kartofli. Zetrzyj ser żółty. Olej rozgrzej na małej patelni. Pieczarki obierz, pokrój i smaż około 30 minut. Do masy kartoflanej dodaj mąkę, jajka, ser żółty, podsmażone pieczarki i sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Olej rozgrzej na dużej patelni. Masę kartoflaną nakładaj na patelnię łyżką, formując z niej niewielkie placuszki. Smaż około 10 minut z każdej strony.

Placki ziemniaczane z serem i pieczarkami podawaj posolone do smaku.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak