Sposób przygotowania

LUKIER:
masło - 1 łyżka
woda- 2 łyżki
cukier puder 15 dag.
spirytus - 2 łyżki

POLEWA:
masło - 1/2 kostki
cukier puder - 3 łyżki
kakao - 1 łyżka
jajko

Zagotować wodę na poncz, dosypać cukier. Do letniego syropu wlać rum i wcisnąć sok z cytryny. Z drożdży, cukru i odrobiny mleka zrobić rozczyn. Kiedy rozczyn urośnie dodać go do masła utartego z żółtkami, wsypać mąkę, sól, wlać pozostałe mleko i wyrobić ciasto. Następnie połączyć je z pianą ubitą z białek, delikatnie wymieszać i przelać do formy. Piec ok. 1 h. Gdy ciasto ostygnie, nasączyć ponczem. Masło, cukier i kakao zagotować, a kiedy masa przestygnie, wbić jajko i wymieszać, tak aby polewa była gładka . Zimną babkę można oblać polewą kakaową bądź dowolnie lukrem. Lukier: do garnka z wrzącą wodą włożyć masło, zestawić z ognia, wsypać cukier, wymieszać, wlać spirytus. SMACZNEGO !!!

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    wypróbuję na święta!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    matii6

    robię bardzo podobną babkę
  • 1
    original
    Opublikowano

    Malinka

    Fajny przepis na tą babkę:)
  • 3
    original
    Opublikowano

    alaaa

    ciekawy przepis
  • 3
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    Śliczna
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    original
    Opublikowano

    dianix

    moze byc pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Seba

    super
  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Przepis zaskakujący .....

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !