Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pieczeniowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karczek wieprzowy 40 dag
lub mięso od szynki
rosół - może być instant 750 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pieczeniowy

Mięso wieprzowe karczek lub od szynki myjemy i dokładnie osuszamy.
Kroimy na równe 4 plastry.
Posypujemy solą, pieprzem smarujemy sosem sojowo grzybowym zmieszanym z odrobiną miodu.
Przygotowane mięso wkładamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem i smażymy krótko z obu stron.
Pod koniec smażenia do mięsa dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i dalej smażymy, aż mięso się przyrumieni a cebula zeszkli.
Przekładamy mięso z cebulą do rondla, wlewamy bulion warzywny i dusimy dalej dodając listek laurowy.
Gdy mięso będzie miękkie (po 20 minutach duszenia) z mąki i śmietany z odrobiną wody robimy mieszaninę, dodajemy do niej 5 łyżek sosu, mieszamy i zaciągamy nią sos. Jeszcze raz doprowadzamy sos do wrzenia i wyłączmy płomień.
Do sosu wsypujemy posiekane zioła, całość mieszamy i gotowe .
podajemy z kaszą, ziemniakami, makaronem lub kopytkami bądź leniwymi pierogami z dodatkiem surówek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaniMISIOWA 04.03.2011 09:58
ładny ma kolor

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak