Sposób przygotowania

Mięso płuczę, osuszam, grubo nacieram solą, pieprzem i cukrem. Oprószam gałką muszkatałową, gożdzikami, cynamonem, Mięso odstawiam na dobę do lodówki. Następnego dnia mięso lekko opłukuję, układam w natłuszczonej brytfance, skrapiam olejem, wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez 75 min w 180 st. W trakcie pieczenia podlewam bulionem. Na 25 min przed końcem pieczenia dodaję przekrojone na pól szlotki (może byc również mała cebula), mieszam je z wytwarzającym się sosem. Na 10 min. przed końcem pieczenia dodaję namoczone wcześniej śliwki oraz cząstki jabłek. Mieszam. Pieczeń podaję z owocami z ktrymi się piekła.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !