Sposób przygotowania

Składniki

* 4-5 łyżek oliwy
* 1 ząbek czosnku
* 400 g makaronu spaghetti
* 100 g wędzonego boczku
* sól
* pieprz
* 4 żółtka
* 4 jajka
* 4 łyżki startego parmezanu lub grana padano



Przygotowanie

Boczek pokroić w drobną kostkę, zrumienić w oliwie na patelni. Kto chce może dorzucić ząbek czosnku - gdy się zezłoci i odda cały swój smak usuwamy go z patelni.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie (z 2 łyżkami oliwy), przecedzić i dodać do boczku z oliwą. Mieszać na wolnym ogniu, by makaron pokrył się oliwą i skwarkami. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Jajka z żółtkami roztrzepać i dodać do makaronu. Wyłączyć gaz pod patelnią i delikatnie mieszać do momentu, aż jaja zaczną się ścinać. Dodać parmezan. Przełożyć na talerze i udekorować świeżą bazylią.

Komentarze

  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Klaudia007

    ciekawy przepis
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ewelina_b1

    robiłam kiedys gotowy z torebki, ale chetnie wypróbuje ten przepis
  • 3
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    muszę przyznać że nigdy nie robiłam koniecznie muszę wypróbować
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    anya_86

    takiego spagetti nie robiłam, zawsze bolognese...może trzeba wypróbować

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !