Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona kaczka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczka 1 sztuka
przyprawa uniwersalna Kucharek 1 łyżka
sól szczypta
pieprz szczypta
tłuszcz 4 dag
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
zielona papryka 1 sztuka
pomidor 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
śmietana 1/2 szklanki
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona kaczka

Oczyszczoną i umyta kaczkę posypać vegetą, pieprzem, solą i pozostawić na jakiś czas, dopóki nie wchłonie przypraw. Do natłuszczonej brytfanki włożyć pokrajaną na połówki cebulę, rozkrajana paprykę, pomidor, roztarty czosnek i liść laurowy. Na warzywa położyć kaczkę, dodać niewielką ilość wody i piec w temperaturze 200 stopni C około godziny. Od czasu do czasu podlewając sokiem z mięsa. Kaczkę należy piec przykrytą folią aluminiową. Jeśli kaczka jest bardzo tłusta, do brytfanki należy nalać wrzątku, który z niej wyciągnie tłuszcz. Upieczoną kaczkę wyjąc z brytfanki, po porcjować i włożyć do żaroodpornego naczynia. Warzywa, z którymi piekliśmy kaczkę, odcedzić. Do otrzymanego soku dodać śmietanę i rozmąconą mąkę, zagotować i tak przygotowanym sosem zalać kaczkę. Podawać z ryżem lub ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marenka 03.11.2010 07:11
fajny przepis
buksiak12 23.08.2010 14:02
ciekawy przepis
Dorota71 23.08.2010 13:25
super przepis
Emilia22 23.08.2010 12:49
mniam mniam mniam
cukiereczek 17.06.2010 08:48
Fajny przepis
Katarzyna/kate1980 31.05.2010 12:29
tylko skąd dorwać taką kaczkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak