Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

żurek grzybowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby suszone 2garście
zakwas na żur 1szkl
cebula
masło 1/4kostki
ziemniaki 1kg
kminek
ząbek czosnku
sól
jajko ugotowane na twardo

Przepis i sposób przygotowania na: żurek grzybowy

Grzyby namoczyć na kilka godzin w szklance letniej wody,odstawić.Zakwas na żur rozmieszać z dwoma szklankami zimnej przegotowanej wody i przez sitko przelać do garnka.Dodać osączone,pokrojone w paski grzyby i wodę,w której się moczyły.Cebulę obrać,posiekać,podsmażyć na maśle,dodać do garnka.Włożyć obrane,pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz kminek i sól do smaku.Zagotować,ciągle mieszając,zmniejszyć płomień i gotować,aż ziemniaki zaczną się rozpadać.Wrzucić obrany,posiekany czosnek,posypać posiekanymi jajkami na twardo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 11.07.2011 21:28
Pyszny
agata1722
agata1722 17.01.2011 07:43
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak