Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada czekoladowa z kremem orzechowym i bananem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Rolada:
jajko 3 sztuki
mąka 1 szklanka
cukier 1 szklanka
woda 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
cukier puder do smaku
margaryna kostka 2/3 kostki
kakao do posypania
polewa czekoladowa
banan 2 sztuki
orzechy laskowe 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada czekoladowa z kremem orzechowym i bananem

Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam z dodatkiem cukru pudru. Następnie do ubitych białek dodaję mąke, proszek do pieczenia, kakao, wodę i 3 żółtka. Ciasto wlewam do formy ( 40x 25 cm, lub jakaś bardzo szeroka forma)wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 18 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu biszkopta od razu wyjmuje go z formy(łapiąc za papier do pieczenia). Czekam,aż biszkopt ostygnie . W międzyczasie przygotowuje krem.

Orzechy sparzam wrzącym mlekiem. Studze je. Margarynę ucieram z cukrem pudrem i orzechami. Powstała masę wkładma na 30 minut do lodówki. Biszkopt kroje na połowę wzdłuż dłuższego boku. Jedną część smaruje grubą warstwą kremu , na środku robię łyżeczką wgłębienie i układam w nim banany. Przykrywam drugą , posmarowaną resztą kremu , połówką biszkoptu. . Wkładam do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem można posypać kakao lub polać polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak