Sposób przygotowania

Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na mniejsze części, zalej wrzątkiem, posyp odrobiną soli. Gotuj, aż będą miękkie. Po ugotowaniu odcedź, trzymaj chwilę na ogniu, by odparował nadmiar wody. Następnie dodaj do nich łyżkę masła i w tym samym garnku, w którym się gotowały, ubijaj je, aż masa ziemniaczana będzie jednolita i gładka. Odstaw do ostygnięcia.
Rodzynki namocz w rumie. Jajka wbij do miski, roztrzep je widelcem, dodaj cukier i ucieraj kilka minut. Wlej olej, esencję waniliową, dodaj piure ziemniaczane. Wymieszaj. Następnie dosyp mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę muszkatołową, maślankę oraz rodzynki i wymieszaj.
Ciasto wlej do formy. Piecz około 45 minut w temp. 180 stopni. Podawaj je z konfiturami.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    ciekawe połączenie!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Teresa19

    Takiego połączenia nigdy bym nie wymyśliła ,super pomysł

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !