Sposób przygotowania

Z mąki, masła, 3/4 szklanki cukru , jaj i soli zagnieść ciasto. Włożyć na dwie godziny do lodówki. 2/3 ciasta cienko rozwałkować i wyłożyć na dno tortownicy. Spód ponakłuwać widelcem. Piec przez 15 minut w temperaturze 200 stopni C. jabłka umyć, obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Dusić przez 10 minut w niewielkiej ilości wody z dodatkiem reszty cukru, soku z cytryny, cynamonu, rodzynek i orzechów. Na podpieczony spód wyłożyć uduszone jabłka. rozwałkować pozostałe ciasto i przykryć nim jabłka. Piec 30 minut, potem ostudzić nie wyjmując ciasta z tortownicy. Wierzch jabłecznika posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !