Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ozorki paprykowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ozorki 4 szt.
papryka czerwona 2 szt.
cebula biała 2 szt.
białe wino 1 kieliszek
oliwa 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
pasta paprykowa łagodna 1 łyżka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat szczypta
sól
bulion warzywny 1,5 szklanki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: ozorki paprykowe

Ozorki dokładnie opłucz, zalej zimną wodą i mocz je co najmniej dwie godziny. Kilka razy zmień wodę. Następnie je wyszoruj twardą szczoteczką, usuń gruczoły ślinowe, zalej osolonym wrzątkiem i gotuj 1,5-2 godziny na małym ogniu. Papryki przekrój na pół, usuń szypułki i gniazda nasienne. Umyj je pod bieżącą wodą i pokrój w paseczki. Cebulę obierz, umyj, pokrój w drobną kostkę.
W dużym płaskim garnku rozgrzej oliwę, włóż warzywa i smaż kilka minut. Co pewien czas mieszaj, by się nie przypaliły. Wsyp paprykę w proszku, wlej bulion, wino, dodaj pieprz, pastę paprykową oraz listki laurowe. Gotuj pod przykryciem, aż warzywa staną się miękkie. Sos dopraw pieprzem cayenne, solą, zagęść mąką rozprowadzoną małą ilością wody.
Ugotowane i ostudzone ozorki obierz ze skóry, pokrój w plasterki, włóż do warzyw, gotuj kilka minut, mieszając. Potrawkę podawaj na ciepło z ryżem na sypko.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka/picola 12.09.2011 18:52
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak