Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka maślakowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maślaki 1 kg
cebula 2 sztuki
olej 3 łyżki
mleko 1 szklanka
mąka 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Babka maślakowa

Grzyby drobno kroimy. Cebulę siekamy i przysmażamy na 2 łyżkach oleju, kiedy cebula się zrumieni dodajemy maślaki. Z 1 łyżki oleju i mąki robimy zasmażkę, która rozprowadzamy mlekiem. Zasmażkę studzimy, dodajemy żółtka i całość mieszamy z masą grzybową. Doprawiamy do smaku. Z białek ubijamy pianę, łączymy z powstałą masą oraz bułką tartą. Przekładamy do posmarowanej tłuszczem blaszki. Pieczemy ok. 40 min. w temp 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak