Sposób przygotowania

SKŁADNIKI: pół kilograma mielonej wołowiny, 25 dag makaronu wstążki, słoiczek koncentratu pomidorowego (20 dag), 10 dag naturalnego serka homogenizowanego, szklanka gęstej kwaśnej śmietany, pół szklanki startego parmezanu, 2 opakowania sosu do spaghetti w proszku, ząbek czosnku, łyżka posiekanej natki, pół łyżeczki suszonego tymianku, sól, pieprz.

SPOSÓB WYKONANIA: Makaron ugotować na półtwardo, osączyć, odstawić. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Na dużej patelni usmażyć wołowinę z czosnkiem, dodać pieprz. W misce wymieszać sos do spaghetti z 3 szklankami wody, koncentratem i tymiankiem, wlać do wołowiny, doprawić, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i dusić ok. 20 minut. W osobnym naczyniu zmieszać śmietanę, serek, ćwierć szklanki parmezanu i natkę. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni. Do żaroodpornego naczynia wkładać warstwami: połowę makaronu, połowę sosu mięsnego, 2/3 masy śmietanowo - serowej, drugą połową makaronu, resztę sosu. Na środku położyć pozostałą masę śmietanowo - serową, całość posypać parmezanem. Zapiekać w piekarniku przez około 20 minut.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    fajne połączenie koniecznie muszę spróbować
  • 3
    original
    Opublikowano

    rosik93

    mniam, mniam:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    mufinka79

    bardzo apetycznie wygląda :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !