Sposób przygotowania

SKŁADNIKI: pół szklanki mąki pszennej, pół szklanki mleka, łyżka masła roślinnego, 4 jajka, 2 jabłka, 3 łyżki masła, po łyżce cynamonu i cukru, sól, cukier puder do posypania.

SPOSÓB WYKONANIA: Umyte i obrane jabłka pokroić w kostkę. Udusić na patelni teflonowej, ostudzić. Starannie wymieszać mąkę z masłem roślinnym, dodać mleko i sól. Staje mieszając wbijać po jednym jajku. Gdy masa będzie gładka włożyć jabłka. W naczyniu do zapiekania rozpuścić łyżkę masła i wlać do niego ciasto z jabłkami. Smażyć na złoty kolor, podnosząc od czasu do czasu łopatką brzegi placka, by rzadkie ciasto spłynęło. Gdy ciasto się zetnie, naciąć je na środku w \"X\". Nacięcie posypać cukrem wymieszanym z cynamonem i położyć na nim 2 łyżki masła. Placek wstawić na 12 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Podawać posypany cukrem pudrem lub polany syropem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !