Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka w smietanie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 1\\2 kg
śmietana 30% 2 szkl
Bułka tarta klasyczna Prymat
sól, pieprz
olej do smażenia
karkówka 1 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka w smietanie

karkówkę kroimy na plastry, pieczarki także kroimy na grube plastry Plastry karkówki solimy i posypujemy pieprzem nastepnie obtaczamy w bułce tartej i smazymy na goracym oleju . Pieczarki solimy i posypujemy pieprzem ( nie smazymy).W żaroodpornym naczyniu układamy warstwami upieczone plastry karkówki i pieczarek.Na wierzchu polewamy smietana .Wkładamy do piekarnika i pieczemy około godziny. W trakcie pieczenia ( bardzo wazne): po 10 minutach wyjmujemy naczynie i potrzasamy nim energicznie , aby na wierzchu nie zrobił sie kożuch ze śmietany , tą czynność wykonujemy jeszcze pare razy w trakcie pieczenia.Danie jest gotowe , gdy karkówka jest miekka

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak