Sposób przygotowania

SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 1 szklanka maślanki lub kwaśnego mleka, pół kilograma mąki, sól.

SPOSÓB WYKONANIA: Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, zmielić, dodać mąkę, maślankę i sól. Wyrobić na stolnicy ciasto, rozwałkować i formować owalne placki (winny mieć grubość ok. 1 cm). Piec z obu stron na blasze na wolnym ogniu. Podawać najlepiej na ciepło z masłem, masłem czosnkowym, bundzem lub bryndzą.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    stokrotka

    trzeba spróbować
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    spróbuję zrobić
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    marcia7

    najlepiej smakują, z masłem czosnkowym

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !