Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Selery w cieście piwnym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

seler
mleko
piwo
mąka
bazylia

Przepis i sposób przygotowania na: Selery w cieście piwnym

SKŁADNIKI: 2 duże bulwy selera (ok. 1 kg), 1/2 szklanki mleka, łyżka jarzynki (lub vegety), 2 łyżki soku z cytryny. CIASTO: 1 1/2 - 2 szklanki mąki, 1 1/2 szklanki jasnego piwa, 3 jajka, po 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki i szczypiorku, łyżeczka suszonej bazylii, olej do smażenia, sól, pieprz.

SPOSÓB WYKONANIA: Selery dokładnie wyszorować. Zagotować wodę z jarzynką, wlać mleko, włożyć selery i gotować na niewielkim ogniu 30 - 35 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą i obrać. Pokroić w grube plastry, skropić sokiem z cytryny. Przygotować ciasto: do miski przesiać mąkę, wbić żółtka i mieszając, powoli wlewać piwo. Ciasto dokładnie wyrobić, dodać sól, pieprz i bazylię, mieszać, przykryć i zostawić na pół godziny. Dodać posiekaną pietruszkę, szczypiorek i ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Plastry selera zanurzyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Zdjąć z patelni i osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać natychmiast z pikantnymi surówkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak