Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe nadzienie jajeczno-alkoholowe do pączków

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 szt
cukier puder 30 dag
mleko 1\\2 l
cukier wanilinowy
spirytus 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe nadzienie jajeczno-alkoholowe do pączków

W głębokim garnku należy mikserem ubić całe jajka z cukrem pudrem na puszystą (białą) masę. Wanilię przekroić wzdłuż na pół (jeżeli migdały to rozbić je bardzo drobno).
Mleko wlać do garnka. Zagotować je z wanilią ( cukrem waniliowym, migdałami lub zapachem migdałowym) i lekko schłodzić.
Z tak przygotowanego mleka wyjąć wanilię (ewentualnie odcedzić z migdałów). Do naczynia z gotową masą jajeczną wlewać powoli po 2 łyżki mleka. Oczywiście należy cały czas przygotowywanę masę ubijać. Kiedy składniki już się połączy należy masę odstawić, aby się schłodziła.
Do zimnej masy należy bardzo wolno wlewać spirytus. Tak gotową masą jajeczno-alkoholową można nadziewać mączki lub można również przelać ją do butelki i odstawić w chłodne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak