Sposób przygotowania

W głębokim garnku należy mikserem ubić całe jajka z cukrem pudrem na puszystą (białą) masę. Wanilię przekroić wzdłuż na pół (jeżeli migdały to rozbić je bardzo drobno).
Mleko wlać do garnka. Zagotować je z wanilią ( cukrem waniliowym, migdałami lub zapachem migdałowym) i lekko schłodzić.
Z tak przygotowanego mleka wyjąć wanilię (ewentualnie odcedzić z migdałów). Do naczynia z gotową masą jajeczną wlewać powoli po 2 łyżki mleka. Oczywiście należy cały czas przygotowywanę masę ubijać. Kiedy składniki już się połączy należy masę odstawić, aby się schłodziła.
Do zimnej masy należy bardzo wolno wlewać spirytus. Tak gotową masą jajeczno-alkoholową można nadziewać mączki lub można również przelać ją do butelki i odstawić w chłodne miejsce.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !