Sposób przygotowania

SKŁADNIKI: 600 g polędwicy wieprzowej, 200 g wędzonego boczku, szklanka wytrawnego białego wina, kilka zielonych liści porów, marchewka i pietruszka (nieduże), 3 cebule, 6 - 8 owoców jałowca, 2 listki laurowe, po 1/2 łyżeczki tymianku i bazylii, sól, pieprz.

SPOSÓB WYKONANIA: Mięso oczyścić z błon, umyć, osuszyć. Polędwicę i bekon pokroić na równe kawałki (4 x 4 x 2 cm). Marchewkę i pietruszkę (obraną i umytą) zetrzeć na tarce o grubych otworach. Cebule obrać, pokroić w plasterki. Mięso i bekon włożyć do miski, dodać warzywa, rozgniecione owoce jałowca, pokruszone listki laurowe, tymianek, bazylię, pieprz i sól. Zalać winem, dokładnie wymieszać, po czym obłożyć plasterkami cebuli, przykryć i wstawić na noc do lodówki. Rano wyjąć, osączyć, warzywa usunąć. Kawałki mięsa i bekonu nadziać na szpadki na przemian z plasterkami cebuli, posmarować olejem i piec w dobrze nagrzanym piekarniku lub na grillu.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Mala

    super przepis wypróbuje
  • 1
    original
    Opublikowano

    ewelinapac

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    smaczny

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !