Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki świętokrzyskie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa
boczek wędzony
jałowiec
tymianek
bazylia

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki świętokrzyskie

SKŁADNIKI: 600 g polędwicy wieprzowej, 200 g wędzonego boczku, szklanka wytrawnego białego wina, kilka zielonych liści porów, marchewka i pietruszka (nieduże), 3 cebule, 6 - 8 owoców jałowca, 2 listki laurowe, po 1/2 łyżeczki tymianku i bazylii, sól, pieprz.

SPOSÓB WYKONANIA: Mięso oczyścić z błon, umyć, osuszyć. Polędwicę i bekon pokroić na równe kawałki (4 x 4 x 2 cm). Marchewkę i pietruszkę (obraną i umytą) zetrzeć na tarce o grubych otworach. Cebule obrać, pokroić w plasterki. Mięso i bekon włożyć do miski, dodać warzywa, rozgniecione owoce jałowca, pokruszone listki laurowe, tymianek, bazylię, pieprz i sól. Zalać winem, dokładnie wymieszać, po czym obłożyć plasterkami cebuli, przykryć i wstawić na noc do lodówki. Rano wyjąć, osączyć, warzywa usunąć. Kawałki mięsa i bekonu nadziać na szpadki na przemian z plasterkami cebuli, posmarować olejem i piec w dobrze nagrzanym piekarniku lub na grillu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 20.10.2011 10:42
smaczny
ewelinapac 02.09.2011 16:56
pycha
Mala 24.11.2010 10:07
super przepis wypróbuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak