Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z serem, budyniem i rodzynkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2,5 szkl
żółtko jajek
mleko 1\\2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z serem, budyniem i rodzynkami

FARSZ:
20 - 30 dkg twarogu tłustego lub półtłustego
pół torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego z cukrem
2 czubate łyżki rodzynek


Zagnieść ciasto z mąki, żółtek i mleka. Odstawić. Rodzynki opłukać i osączyć. Ser rozetrzeć lub przepuścić przez maszynkę, dodać proszek budyniowy i rodzynki. Wszystkie składniki na farsz dokładnie wymieszać. Ciasto dość cienko rozwałkować. Szklanką lub filiżanką wycinać krążki. Na każdym położyć łyżeczkę farszu, po czym dokładnie zlepić pierogi. Gotować w lekko osolonym wrzątku ok. 3 minuty. Podawać polane masłem albo śmietaną i posypane cukrem pudrem. Można też udekorować pierogi sparzonymi rodzynkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak