Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Winne banany

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

banan 3
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżka
Goździki całe Prymat 7 sztuk
wino półsłodkie czerwone 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Winne banany

Banany najlepiej smażyć na teflonowej patelni albo w płytkim garnku z dużym dnem oraz wybierać banany dojrzałe, tzn. przynajmniej całe żółte, ale nie mogą też być przedojrzałe.

Wino podgrzewamy, dodajemy cukier, goździki, cynamon i imbir (można też dodać łyżkę przyprawy do grzańca). Zagotować. Wina w garnku ma być tak na ok 1 cm wysokości więc albo odlać albo przelać do szerszego naczynia (jeśli odlejemy to możemy smażąc banany dolewać po kilka łyżek odlanego wina). Banany obrać, pokroić w talarki też ok 1cm grubości lub przeciąć wzdłuż i kroić paski ok. 2 cm szerokości. Układać je na winie obok siebie i podgrzewać na delikatnym ogniu. Gdy wino zacznie się pienić, przewrócić na drugą stronę (najlepiej dwoma łyżkami). W zależności jak dojrzałe są banany i jak grubo pokroimy smażymy je ok 2-3 minut.

Z wina powstanie sos, można nim polać wyjęte banany.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania67 06.05.2012 10:38
takich jeszcze nie jadłam
Fiffi 23.03.2012 23:46
super
marchewka 24.08.2011 20:18
mniam, chętnie bym spróbowała
bursztynek 27.06.2011 23:47
winne czy niewinne, pewnie smaczne ;)
ana00 20.06.2011 21:48
ciekawe ;)
kate.500 23.05.2011 07:54
super, pychotka...
Mala 24.11.2010 10:04
Super :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak