Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zimny serniczek

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

serek homogenizowany 75 dag
masło roślinne 25 dag
żółtka jaj 6 szt
cukier puder 30 dag
Żelatyna wieprzowa Prymat 15 g
galaretka truskawkowa 2 opak
mleko(słodkie) 375 ml
olejek waniliowy 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Zimny serniczek

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy je do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy ją do ostudzenia, ale uważamy by się nie skrzepła.
W gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę.
Masło ucieramy z cukrem pudrem.
Podczas ucierania masła dodajemy po jednym żółtku. Kiedy już masa będzie puszysta dodajemy olejek waniliowy i serki homogenizowane.
Dodajemy do masy serowej chłodną żelatynę i całość dokładnie mieszamy.
Na dno tortownicy układamy biszkopt upieczony z 1/2 składników lub wykładamy herbatnikami, biszkoptami, czy krakersami zalewamy masą serową.
Wstawiamy do lodówki by masa stężała.
Na zimną masę serową wylewamy lekko krzepnącą galaretkę i odstawiamy na około 2, 5 - 3 godzin.

Do tego serniczka możemy dodać bakalii, będzie wtedy wspaniałym deserem na świątecznym stole .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 24.06.2011 11:42
pyszniutki
Krzysztof42 27.05.2011 11:31
ekstra
gottrina 14.01.2011 14:14
Uwielbiam takie serniczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak