Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowa chmurka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 6 sztuk
cukier 175 gram
gorzka czekolada 250 gram
masło 125 gram
Krem:
olejek waniliowy kilka kropel
serek mascarpone 250 gram
cukier puder 3 łyżki
kakao do posypania
kremówka 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowa chmurka

Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej, mieszajac co jakiś czas. Powstałą masę schłodzić. 2 całe jajka i 4 żółka ubić na puszystą masę z dodatkiem cukru(75 gram). Do masy powoli dodawać rozpuszczoną czekoladę cały czas ubijając. W innej misce ubić 4 białka z dodatkiem reszty cukru. Pianę dodawać po łyżce do masy czekoladowej idelikatnie mieszać. Powstałą masę przelać do tortownicy (najlepiej 22 cm) i piec około 45 minut w 180 C( ciasto musi ładnie wyrosnąć i popękać). Gdy ciasto będzie stygło przygotować krem. Śmietanę ubić na sztywno dodając serek mascarpone, kilka kropel olejku i cukier puder. Wysmarować kremem powyższe ciasto. Posypać kakao do dekoracji. Przechowywać w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak