Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada czekoladowa z kremem z nutelli

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Rolada:
jajko 3 sztuki
mąka 1 szklanka
cukier 1 szklanka
woda 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
Krem:
serek mascarpone 250 gram
nutella 5 łyżek
Polewa:
czekolada mleczna 1 tabliczka
masło 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada czekoladowa z kremem z nutelli

Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam z dodatkiem cukru. Następnie do ubitych białek dodaję mąke, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, kakao, wodę i 3 żółtka. Ciasto wlewam do formy ( 40x 25 cm, lub jakaś bardzo szeroka forma)wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 18 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu biszkopta od razu wyjmuje go z formy(łapiąc za papier do pieczenia). Odrywam papier i roluje biszkopt za pomocą ściereczki. W takiej pozycji zostawiam zrolowany biszkopt, aby ostygł.

W międzyczasie przygotowuje krem. Serek mieszam z kremem nutella. Gdy rolada ostygnie delikatnie ją rozwijam i smaruje kremem. Po zużyciu kremu ponownie zwijam roladę, układam tak aby widoczne łączenie było pod spodem. Roladę polewam czekoladową polewą( czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z dodatkiem masła). Wkładam do lodówki na kilka godzin.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna56 07.04.2012 00:09
Sama słodycz!
angelika14 12.02.2012 23:01
Co za rarytas !!musi być smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak