Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Donaty

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 2 łyżki
cukier brązowy 50 g
cukier kryształ 150 g
jaja 2 szt
mąka 450 g
proszek do pieczenia 4 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
mleko 200 ml
olej do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Donaty

Masło utrzeć z cukrem (zwykłym i brązowym) i jajkami na puszystą masą. Mąkę zmieszać z proszkiem, solą i cynamonem. Do masy jajecznej dodawac naprzemian mąkę i mleko. Wyrobić ciasto. Podsypać stolnice mąką i rozwałkować ciasto na około 2 cm. Wykrawać kółka z dziurką (lub same kółeczk lub romby, jak kto woli ). Smazyć w głębokim tłuszczu z obu stron do zarumienienia. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.
--> Jeśli donaty nie chą wypłynąć na powierzchnie oleju to znaczy że olej jest za zimny.
--> Można zrobić donaty tylko z brązowym cukrem lub tylko ze zwykłym (oczywiście wtedy odmierzacie 200 g)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Reda 06.10.2011 07:57
Pycha
Wafelek2601 13.09.2011 07:11
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak