Sposób przygotowania

Masło utrzeć z cukrem (zwykłym i brązowym) i jajkami na puszystą masą. Mąkę zmieszać z proszkiem, solą i cynamonem. Do masy jajecznej dodawac naprzemian mąkę i mleko. Wyrobić ciasto. Podsypać stolnice mąką i rozwałkować ciasto na około 2 cm. Wykrawać kółka z dziurką (lub same kółeczk lub romby, jak kto woli ). Smazyć w głębokim tłuszczu z obu stron do zarumienienia. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.
--> Jeśli donaty nie chą wypłynąć na powierzchnie oleju to znaczy że olej jest za zimny.
--> Można zrobić donaty tylko z brązowym cukrem lub tylko ze zwykłym (oczywiście wtedy odmierzacie 200 g)

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !