Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowa pizza Pyzy

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej CIASTO:
SZKLANKA MLEKA 1
dkg świeżych drożdży 3
płaskie łyżeczki soli 2
płaska łyżka cukru 1
1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego SOS:
łyżeczka cukru + 0,5 łyżeczki soli + 3 łyżeczki suszonego oregano 1
dkg szynki lub mielonki (pokrojonej w drobną kosteczkę lub paseczki) 30 dkg
puszka kukurydzy konserwowej 400 g (odcedzonej z zalewy) 1
dkg sera żółtego (startego na tarce jarzynowej) 40
pieczarki 20 dag
olej 4 (do ciasta i wysmarowania blasze

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowa pizza Pyzy

Zasada jest prosta: 1 szkl. mąki+1 dkg drożdży, dodatki według uznania, co kto lubi. Równe, okrągłe pizze piekę na spodach od tortownicy :-)

Przygotować rozczyn: drożdże wkruszyć do letniego mleka, dodać cukier, wymieszać, odstawić na 10 min. aby ruszyły. Mąkę przesiać, dodać sól, olej i rozczyn, wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Kiedy będzie już odstawało od ręki uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Potem zagnieść ponownie, podzielić na 3 równe części, rozwałkować na okrągłe placki (ew. lekko podsypując mąką) i ułożyć je na posmarowanych olejem spodach fod tortownicy formując nieco wyższy brzeg (można też wyłożyć je bezpośrednio na dużą blachę), przykryć ściereczką aby nieco podrosły. Każdy placek posmarować kilkoma łyżeczkami sosu, posypać garścią sera, obłożyć dodatkami, wierzch posypać 2 garściami sera i piec ok.10 min. w piekarniku nagrzanym do maximum (u mnie to jest 250 st.C). Podawać gorące, prosto z pieca, pokrojone na trójkąty. Z podanej ilości składników otrzymałam 3 pizze o średnicy 30cm.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 30.04.2013 22:32
jak dobry przecier to żadne zło - czasami robię ze świeżych pomidorów, ale z tego co pamiętam to tę pizzę robiłam zimą a wtedy ciężko o dobre świeże pomidory
paulisia_elk 28.04.2013 12:22
a to w ogóle przecier jest sosem, aha
paulisia_elk 28.04.2013 12:21
a nie robisz sosu sama ze świeżych pomidorów ?? ojjj z przecieru to zło
PaniMISIOWA 03.02.2013 15:46
świetna!
Magda60 04.06.2012 22:37
ale kolorowa, swietna
SmacznaPyza 08.04.2012 21:07
no niestety, na początku działania strony system szwankował....
Anna133 08.04.2012 17:27
pomieszane ale da się połapac ;)
agogo2 22.11.2011 21:37
super
SylwiaMagdaSabin 17.11.2011 17:03
mniam
eli_555 23.09.2011 22:43
lubię taką pizzę
ajres 28.08.2011 11:46
super
Karolina69 03.08.2011 07:43
fajne
romanrafal
romanrafal 10.03.2011 18:19
super
wedith1 06.01.2011 08:49
Wygląda przepysznie!
Karolcia12 18.09.2010 22:30
świetnie wykonana ta pizza
plocia 18.09.2010 18:30
na wieczorną imprezkę lub kolację we dwoje :)
justyna111 18.09.2010 14:00
fajna
Lidia11 18.09.2010 13:39
wyszła super
Agnieszka191 29.08.2010 15:21
nono ale kolorowo nic tylko jeść
SmacznaPyza 14.05.2010 22:10
w składnikach wyszedł mi straszny bałagan, wybaczcie, wpisywałam wszystko po kolei i nie wiem dlaczego się pomieszało - mam nadzieję, że w sposobie wykonania się połapiecie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak