Sposób przygotowania

Zasada jest prosta: 1 szkl. mąki+1 dkg drożdży, dodatki według uznania, co kto lubi. Równe, okrągłe pizze piekę na spodach od tortownicy :-)

Przygotować rozczyn: drożdże wkruszyć do letniego mleka, dodać cukier, wymieszać, odstawić na 10 min. aby ruszyły. Mąkę przesiać, dodać sól, olej i rozczyn, wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Kiedy będzie już odstawało od ręki uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Potem zagnieść ponownie, podzielić na 3 równe części, rozwałkować na okrągłe placki (ew. lekko podsypując mąką) i ułożyć je na posmarowanych olejem spodach fod tortownicy formując nieco wyższy brzeg (można też wyłożyć je bezpośrednio na dużą blachę), przykryć ściereczką aby nieco podrosły. Każdy placek posmarować kilkoma łyżeczkami sosu, posypać garścią sera, obłożyć dodatkami, wierzch posypać 2 garściami sera i piec ok.10 min. w piekarniku nagrzanym do maximum (u mnie to jest 250 st.C). Podawać gorące, prosto z pieca, pokrojone na trójkąty. Z podanej ilości składników otrzymałam 3 pizze o średnicy 30cm.

Komentarze

  • 7
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    w składnikach wyszedł mi straszny bałagan, wybaczcie, wpisywałam wszystko po kolei i nie wiem dlaczego się pomieszało - mam nadzieję, że w sposobie wykonania się połapiecie
  • 2
    original
    Opublikowano

    Agnieszka191

    nono ale kolorowo nic tylko jeść
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Lidia11

    wyszła super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    justyna111

    fajna
  • 5
    original
    Opublikowano

    plocia

    na wieczorną imprezkę lub kolację we dwoje :)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    świetnie wykonana ta pizza
  • 1
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Wygląda przepysznie!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 4
    original
    Opublikowano

    ajres

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    lubię taką pizzę
  • 2
    original
    Opublikowano

    SylwiaMagdaSabin

    mniam
  • 3
    original
    Opublikowano

    agogo2

    super
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    pomieszane ale da się połapac ;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    no niestety, na początku działania strony system szwankował....
  • 0
    original
    Opublikowano

    Magda60

    ale kolorowa, swietna
  • 1
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    świetna!
  • 0
    original
    Opublikowano

    paulisia_elk

    a nie robisz sosu sama ze świeżych pomidorów ?? ojjj z przecieru to zło
  • 0
    original
    Opublikowano

    paulisia_elk

    a to w ogóle przecier jest sosem, aha
  • 0
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    jak dobry przecier to żadne zło - czasami robię ze świeżych pomidorów, ale z tego co pamiętam to tę pizzę robiłam zimą a wtedy ciężko o dobre świeże pomidory

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !