Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MAKOWIEC

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
cukier 25 dag.
mąka pszenna 25 dag.
masło 25 dag.
mąka ziemniaczana 25 dag.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 5
masa makowa
mak 50 dag.
cukier 25 dag.
jajko 2
drożdże 1 dag.
olejek migdałowy

Przepis i sposób przygotowania na: MAKOWIEC

Masło utrzeć z cukrem, wciąż ucierając dodać żółtka, wymieszane z proszkiem do piecz. mąki, a pod koniec ubitą z białek pianę. Mak opłukać, sparzyć, przepuścić przez maszynkę, dodać cukier żółtka, rozkruszone drożdże, olejek i wymieszać. Delikatnie połączyć z pianą ubita z białek. Do wąskiej blaszki włożyć połowę ciasta, przykryć masą makową i resztą ciasta. Piec ok. 45 min. SMACZNEGO !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

everything 23.01.2012 06:53
swiąteczny wypiek zawsze smaczny;-)
Justyna Jussstiii 11.09.2011 08:02
super polecam
Ela15 20.04.2011 08:49
super przepis
Margo1 08.12.2010 07:51
LUBIĘ ALE SAMA JESZCZE NIE ROBIŁAM

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak