Sposób przygotowania

Zagotować 150 ml wody z olejem.
Zestawić z ognia, dodać mąkę z proszkiem i sól, wymieszać.
Mieszając gotować, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia.
Masę ostudzić, utrzeć z kolejno dodawanymi jajkami.
Ciastem napełnić szpryckę, na blachę wyłożoną pergaminem wyciskać ptysie.
Piec ok. 25 min w 180° C, ostudzić.
Serek zmiksować z cukrem wanilinowym, możemy do niego również dodać rozdrobnione owoce i wycisnąć masę na ptysie posypać cukrem pudrem lub położyć świeże całe owoce obok ptysi, czy na ptysie.

Ciastka nie zawierają masła podwyższającego poziom cholesterolu więc są zdrowe i pozwalają na uniknięcie miażdżycy

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    ewelinapac

    jakie smakowite
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    często robię ptysie, ale z innym nadzieniem
  • 1
    original
    Opublikowano

    ewelina/bunia

    mnaim
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    wszystkie misie lubią ptysie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !