Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Twarogowe ptysie

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 15 dag
jaja 5 szt
olej 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Twarogowe ptysie

Zagotować 150 ml wody z olejem.
Zestawić z ognia, dodać mąkę z proszkiem i sól, wymieszać.
Mieszając gotować, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia.
Masę ostudzić, utrzeć z kolejno dodawanymi jajkami.
Ciastem napełnić szpryckę, na blachę wyłożoną pergaminem wyciskać ptysie.
Piec ok. 25 min w 180° C, ostudzić.
Serek zmiksować z cukrem wanilinowym, możemy do niego również dodać rozdrobnione owoce i wycisnąć masę na ptysie posypać cukrem pudrem lub położyć świeże całe owoce obok ptysi, czy na ptysie.

Ciastka nie zawierają masła podwyższającego poziom cholesterolu więc są zdrowe i pozwalają na uniknięcie miażdżycy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 26.05.2011 15:27
wszystkie misie lubią ptysie
ewelina/bunia 12.03.2011 16:34
mnaim
ZEWA 01.11.2010 22:35
często robię ptysie, ale z innym nadzieniem
ewelinapac 16.10.2010 11:42
jakie smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak